Stjernemøte på Stormen bibliotek

Nybegynnerflaks?

Kanskje det bare er nybegynnerflaks, sier den internasjonalt anerkjente skuespilleren Lene Cecilia Sparrok om sin egen fremføring i hennes debutfilm Sameblod. Dette til tross for å ha mottatt en rekke priser for sitt skuespillertalent både nasjonalt og internasjonalt. Den siste prisen i rekken var Golden space needle award – Best actress» prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Filmen «Sameblod» har også blitt beæret med en rekke priser. Juryen i Grand Jury Price begrunner sin utmerkelse med at filmen på en nyansert måte portretterer en kamp om å finne ut hvem man er.

Mandag 12. juni gjennomførte Kvinnenettverket Noor i samarbeid med Stormen bibliotek den 1. av i alt 3 samiske kafemøter der skuespiller Sparrok gjestet Bodø.


Synliggjøre samisk kultur og historie

Kvinnenettverket Noor ble stiftet i 2013 og har allerede klart å bli en viktig aktør innen ulike felt og har blitt lagt merke til både regionalt og nasjonalt med sine prosjekter knyttet til helse, integrering og ytringer i ulike former.

Kvinnenettverket Noor ønsker å bidra til å synliggjøre samisk kultur i Bodø i forbindelse med 100 års jubileet av samenes første landsmøte i 1917, og hadde den glede av å presentere den største sørsamiske skuespiller i vår tid, sier en begeistret styreleder Salamatu Winningah.


Tøff rolle å spille

Lene Cecilia Sparrok delte sine opplevelser om hvordan det var for henne som en ung sørsamisk kvinne å spille inn rollen som Elle Màrjà.  

Noen av scenene var tatt fra virkeligheten og det var mye som ble tøft og emosjonelt for meg», sier Sparrok. «Noe av det som var det tøffeste var å spille mot min egen lillesøster og at Elle Màrjà valgte å forlate det samiske, noe jeg personlig aldri kunne tenkt meg å gjøre, fortsetter Sparrok.


Intim og etterlengtet samtale

Det ble en åpenhjertet samtale blant de oppmøtte om blant annet identitet knyttet til de samiske språkene og erfaringer rundt det å være en del av en minoritetskultur.

Gjennom samtalen så jeg at det var noen likheter mellom samisk kultur og andre minoritetskulturer», sier Salamatu Winningah.

Mange av deltakerne uttrykte at dette var en samtale som hadde stor personlig betydning; å kunne snakke sammen og høre de ulike erfaringer perspektiv og meninger.

Dette var en samtale som jeg virkelig trengte sier en samisk deltaker.